top of page
Writer's pictureTuristička zajednica općine Pučišća

Spektakl u Pučišćima na Braču!

13. kolovoza, 2024., kao što je već tradicionalno, uprizorena je povijesna bitka iz trinaestog stoljeća.

 

Omiški gusari (KPU ,,Omiški gusari") krenuli su u opsadu Pučišća paleći domove i otimajući njihove djevojke.

 

Čim se pročula riječ o dolasku gusara, Pučišćani su pozvali hrabre "Vitezove kneza Brečkog" koji su uz pomoć stanovnika Pučišča pokušali zaustaviti prodor gusara. Borba je bila strašna i neizvjesna, kao i sam dolazak gusara u mjesto koji je bio popraćen glazbom BrassČute, pučiškog domaćeg brass banda te pričama mladeži o pučiškoj povijesti s gusarima, uskocima i ostalim osvajačima.

Brački su se vitezovi vješto i hrabro borili jer su znali da ih čuva njihova Gospa, koja ih je od brojnih naleta gusara, otimača i osvajača branila kroz čitavu njihovu povijest.

Zbog velikih gubitaka na obje strane, postignuto je primirje.

Gusari će dobiti škrinju s blagom, a ako izgube u potezanju konopa protiv vitezova, moraju sa sobom povesti pučiške djeve i na taj način lišiti Pučišćane njihove pokore te obećati da se više nikad neće vratiti!

 

Nakon pobjede Pučišćana, ovaj spektakl pun vatre, lukova i strijela, pucnjave i otimačine privela je kraju grupa Cambi s prekrasnim koncertom koji je trajao do ponoći!

 

U uprizorenju bitke, osim Vitezova kneza Brečkog i Omiških gusara, te Horse Riding Brač sa njegovim vlasnikom, sudjelovali su naravno i Pučišćani koji su se pridružili vitezovima te barkama isplovili prema gusarskom brodu, te veliki broj volontera, čak i stranih gostiju.

 

Organizator manifestacije je TZO Pučišća i Općina Pučišća, a čitav događaj bio je sufinanciran od strane Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.



20 views0 comments

Comments


bottom of page